Gisteren ging ik weer op stap om een sterretje te fotograferen.

Als vrijwilliger bij de VZW Boven de Wolken ga ik baby’s fotograferen die stil geboren zijn of kort na de geboorte overlijden.

Baby Fotografie Christiane Morrhey

Op 24 december ging ik voor de eerste maal met een klein hartje richting kraamkliniek, en nu moest ik helaas al mijn vierde sterretje fotograferen.

Wij werken volledig gratis. Wij hopen  de ouders zo een beetje te kunnen bijstaan op die moeilijke momenten van afscheid nemen en wij hopen dat ze later door de foto’s de herinnering aan hun sterrenkindje kunnen koesteren.

Wij respecteren de privacy van de familie, vermelden geen namen, vertellen geen verhalen,  en tonen geen foto’s.

Ik wou dit al heel lang doen, gewoon er onbaatzuchtig zijn voor mensen in nood. Maar overleden kindjes fotograferen, ik dacht niet dat ik dat zou aankunnen. Ik vreesde dat ik, overmand door verdriet en emoties, niet zou kunnen fotograferen. Maar na een korte inleefperiode weet ik nu zeker dat ik dit wil doen.

De warmte die ik tegenkom bij de ouders en families van deze baby’s, de dankbaarheid, de warme groep van fotografen die elkaar steunen en moed inspreken, het zijn heel mooie en intense  ervaringen.

Bij het zien van dit verdriet, verdwijnen vanzelf de zorgen om de kleine dagelijkse tegenslagen. De confrontatie met ouders die een kindje verliezen is zo ingrijpend, daar word ik echt heel stil van en dankbaar voor hetgeen ik mag hebben, 4 gezonde kleinkinderen.

Ieder sterretje dat ik fotografeer blijf een plekje houden in mijn hoofd, in mijn hart…